op adem komen

Check Jezelf op Stress-test

OP ADEM KOMEN

Opgefrist na mijn ochtendwandeling door het bos, neem ik plaats met een kop koffie achter de laptop. Ik neem me opnieuw voor om vaker de natuur in te gaan. De bomen die zachtjes meebewegen op de wind, het water dat tegen de rand klotst en weer zijn weg terug vindt… De natuur is voor mij een afspiegeling van wat er binnen in mij gebeurt. Er lijkt altijd een parallel te zijn tussen wat ik zie, hoor, ruik en voel om mij heen, en met wat ik in mijzelf opmerk.

“Alles is in beweging, niets blijft hetzelfde”

Wat doet jou tot rust komen? Hou je van muziek luisteren? Lezen? Een goed gesprek? En voel jij aan wanneer je extra behoefte hebt aan rust?

Jaren geleden, toen ik in een ongelukkige situatie zat, ben ik mijn eigen stressklachten in kaart gaan brengen. Een soort stressthermometer, zou je kunnen zeggen. Ik ontdekte dat, wanneer ik moeilijker in slaap kom, dit één van mijn eerste aanwijzingen is om bewuster te ontspannen. Ook leerde ik mijn gebruiksaanwijzing. Nu weet ik beter hoe ik kan ‘meebewegen met de stroom’ en ook wat maakt dat ik vast kom te zitten.

Ik vertel je in deze mail graag over Vera, die na een verkeersongeluk opnieuw leerde meebewegen met wat haar is overkomen. Haar herstel trad in werking zodra ze inzag dat ze rekening kon houden met wat zij op dat moment nodig had. Hoe frusterend dit ook was, omdat ze nog zo weinig nog kon.

En je kunt een gratis Check jezelf op Stress-test doen! (Benieuwd? Scroll door!)

Meer ‘in je lichaam leven’ is niet zweverig, maar ‘down to earth’. Veel in je hoofd leven, dát is juist zweverig!

Naam en foto van ‘Vera’ gefingeerd.

Lichaamssignalen als graadmeter

Vera (34) hield aan een verkeersongeluk niet alleen problemen aan haar nek, rug, bekken, ribben en ademhaling over, maar ook een ernstige hersenkneuzing. Boodschappen doen of even achter de computer werken waren voor haar nauwelijks mogelijk. Haar leefwereld was in één klap totaal veranderd. Door praktische oefeningen ontdekte ze hoe ze goed met haar eigen energie en spanning om kon gaan. Haar hersenen konden zo beter prikkels verwerken, zowel vanuit de omgeving als vanuit zichzelf. ‘Door te leren luisteren naar de signalen van mijn lichaam, kan ik de spanning beter loslaten. Al na de eerste sessie had ik minder pijn en meer ruimte om te ademen!’ Vera kan nu meer ontspannen, het ademen is ruim en gemakkelijk en ze kan prikkels beter verwerken. Ze kijkt ernaar uit om weer een paardrijles te volgen. Haar grote passie!


Lees hier de testimonial van Vera.

Stress en burnoutklachten

Niet alleen na trauma, maar ook door stress ben je neuro-hormonaal ontregeld. Je kunt op lichamelijk, cognitief, emotioneel en gedragsmatig niveau klachten ervaren. Hieronder vind je voorbeelden van stressklachten.

Lichamelijk

– energieproblemen (té actief, té vermoeid)
– gespannenheid
– slaapstoornissen
– maag-/darmklachten
– hyperventilatie
– verzwakte weerstand
– niet herstellen na inspanning
Cognitief

– aandachtproblemen
– concentratieproblemen
– problemen met denken/plannen en organiseren
– piekeren, malen
– besluiteloosheid
– vergissingen, fouten maken
– geheugenproblemen
Emotioneel

– snel geïrriteerd/boos
– angstig, paniekerig
– schrikachtig
– onzeker
– gebrek aan zelfvertrouwen
– depressie, somberheid
– overprikkeld
– tegen alles opzien

Daarnaast kan het voorkomen dat je de neiging hebt zonder pauze door te hollen, dat je dingen gaat uitstellen, vermijden of anders reageert dan dat je normaal zou doen.

Hier vind je een uitgebreider overzicht van stressklachten.

Hoe hoog is jouw stressniveau?

Doe de gratis Check Jezelf op Stress-test!

Zonder verdere verplichtingen ontvang je 2 online vragenlijsten. Deze bevatten vragen gericht op stress, angst, depressie, vermoeidheid, ademhaling, cognitief functioneren, je herstel na werk en stressbronnen op werk.

Is de uitslag laag? Fijn om te weten, toch?

Energie CheckUp

Bij een hogere uitkomst stel ik je voor om in twee sessies al een paar stappen vooruit te maken. We bespreken de uitslag, hebben een uitgebreider vraaggesprek en doen enkele adem-en ontspanningsoefeningen. Uiteraard krijg je al handvatten om mee aan de slag te gaan. Met deze informatie uit de Energie CheckUp stellen we een haalbaar doel en plan op.

Ik bied jou deze Energie CheckUp aan, 2 sessies van 75 minuten voor 235 euro (incl. BTW). Kijk hier of jouw verzekering dit vergoedt.
Deze aanbieding geldt t/m 11 juni.

Aansluitend kun je sessies volgen om gericht verder aan jouw herstel te werken! Ook kan het zijn dat je uit de Energie CheckUp voldoende informatie hebt gehaald om verder te kunnen.

Ik maak gebruik van de vragenlijsten van het CSR (hét centrum voor stress en burnout) en van de Methode Van Dixhoorn adem-en ontspanningstherapie.

Voor de gratis Check Jezelf op Stress-test:

App jouw naam en mailadres naar 06-38483307 of mail dit naar contact@janetvandenbroek.nl

Dan neem ik snel contact met je op.

Let op: Deze aanbieding geldt t/m 11 juni!

Ik zie je graag!

Groet,

Janet

Tips en nieuws in je mailbox over fysieke en mentale gezondheid, stress en burn-out, ontspanning, ademhaling en herstel? Meld je gratis aan voor mijn nieuwsbrief!