op adem komen

Durf los te laten

OP ADEM KOMEN

Het is eind oktober en de blaadjes vallen van de bomen. Het nieuwe seizoen staat voor deur. Komend weekend gaat de klok een uur achteruit en er zijn winterse buien voorspeld. De tuindeuren, die ik tot nu toe veel open had staan, zijn op dit moment gesloten. Ik merk dat ik de neiging heb mezelf wat meer terug te trekken. Wanneer jij eens nagaat hoe het met je gaat, wat merk je dan op bij jezelf? Kun je makkelijk ademhalen? Ontspannen? Je spieren loslaten?

In dit blog lees je over een man die mentaal en fysiek helemaal vast zat. Een trauma had opgelopen. En hoe hij daarvan herstelde, los kon laten en de situatie waarin hij verstrengeld zat vanaf een andere hoek kon bezien. Je leest ook over één van de manieren die hem daarbij hebben geholpen, de Tension Released Exercises.

” Durf los te laten wie of wat je niet vast kunt houden. Durf door de pijn van het gemis heen te gaan. Want wie los kan laten en verder durft te gaan, zal een nieuwe toekomst vinden.”

Begrijp me niet verkeerd, soms is het nodig om vast te houden. De spanning. Maar wanneer het tijd is: laat los.

Kan het lichaam zichzelf herstellen van stress en trauma?

Leo (55) meldde zich een jaar geleden met een burn-out, op verwijzing van een psycholoog. Vorige week namen we afscheid. ‘Ik durf nu met vertrouwen mijn eigen, eerlijke keuzes te maken’, schreef hij me later. De gevolgen hiervan waren ingrijpend: Leo scheidde van zijn vrouw. Hij doorleefde deze emotionele gebeurtenis en bleef overeind, vaardig genoeg om de spanning in zijn lichaam effectief af te voeren. ‘De lichamelijke oefeningen hebben hier in beslissende mate in bijgedragen’.

Lees hier de testimonial van Leo.

‘Help mij mijzelf te helen’
‘Kun je mij afhelpen van mijn benauwdheidsklachten?’ ‘Leer mij om geen paniek meer te voelen’. Dat zijn vragen waarmee mensen zich bij mij melden. Later wordt deze vraag ‘leer mij omgaan met mijn eigen gebruiksaanwijzing’ of ‘leer mij spanning herkennen’. Bij sommige heftige ervaringen schieten onze normale verwerkingsmechanismen tekort. Dit noemen we trauma’s. Ik ben ervan overtuigd dat we zijn uitgerust met het vermogen hiervan te herstellen. Anders waren we kort na ons ontstaan uitgestorven. Het zelfherstellend vermogen van de mens is enorm. Als adem-en ontspanningstherapeut ben ik daar regelmatig getuige van.

Trillen bij trauma
Beven of trillen tijdens of na een schokkende gebeurtenis is een volkomen normale reactie. Misschien herken je het wel? Of zie je het bij je hond als hij naar de dierenarts moet? David Berceli is de grondlegger van een nieuwe techniek voor trauma- en spanningsreductie die precies daarop is gebaseerd. Zijn oefeningen laten een heel nieuw licht schijnen op traumaherstel.

TRE 

Tension Released Exercises (TRE) omvat een serie van 6 oefeningen die trillen en schudden uitlokken. Deze neurogene tremoren hebben een directe werking op de hersenstam, waardoor het lichaam onverwerkte spanningen in het systeem fysiek, mentaal en emotioneel verwerkt. Echter is het in onze maatschappij niet echt ‘gangbaar’ om trillen en beven van het lichaam bewust toe te laten. Dat is jammer, want juist wanneer we loslaten en meegaan met het leven en met ons lichaam, kunnen we weer grip op de dingen krijgen. We durven uiteindelijk dat leven weer aan, inclusief alle onzekerheid die er nu eenmaal bij hoort.

Cliënten die bij mij in de praktijk hebben geleerd ‘los te laten’, blijven dit met regelmaat thuis doen. Ikzelf trouwens ook!

Graag help ik jou (of wanneer je zorgverlener bent jou én je clienten) op weg om te ontladen en jouw systeem te ‘resetten’. Ik bied je 2 sessies aan van 75 minuten voor 200 euro (incl. btw). Je bent na de eerste keer al in staat de TRE thuis toe te passen. Kijk hier of jouw verzekering dit vergoedt.

Bel me op 06-38483307 of mail naar contact@janetvandenbroek.nl

Ik zie je graag!

Groet,

Janet

Tips en nieuws in je mailbox over fysieke en mentale gezondheid, stress en burn-out, ontspanning, ademhaling en herstel? Meld je gratis aan voor mijn nieuwsbrief!