Fibromyalgie Leidschendam
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag. Fibromyalgie Leidschendam.
Bij fibromyalgie zijn geen afwijkingen in je spieren of je bindweefsel te vinden. Ook verder in je lichaam is niks te vinden dat de aandoening kan verklaren. De oorzaak is nog onbekend. Fibromyalgie is daardoor moeilijk vast te stellen.
Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen je klachten verminderen met pijnstillers, en door beweging en rust af te wisselen. Janet van den Broek Fibromyalgie Leidschendam.
Welke klachten heb je bij fibromyalgie?
Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn:
- pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie
- stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd hebt gezeten of gestaan
- lang aanhoudende (chronische) vermoeidheid
- krachtverlies van je spieren: hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan
- slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar word je wakker door de pijn.
- stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn:
⋅ angsten
⋅ depressieve gevoelens
⋅ concentratieproblemen
⋅ vergeetachtigheid
⋅ moeite hebben om beslissingen nemen
Hoe verloopt de diagnose fibromyalgie gesteld?
Er bestaat geen gouden standaard om de diagnose fibromyalgie te bevestigen. Een reumatoloog herkent de symptomen ervan en kan andere oorzaken van de klachten meestal uitsluiten.
Je arts overweegt de diagnose fibromyalgie als:
- je chronische pijnklachten hebt aan je bewegingsapparaat, meestal van je spieren of de aanhechtingen ervan;
- deze plekken zowel boven als onder je taille en zowel links als rechts in je lichaam zitten;
- je last hebt van langdurige klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, problemen met je concentratie, wisselende stemmingen, of niet uitgerust wakker worden.
Welke behandelingen kunnen je helpen?
Er is geen behandeling die fibromyalgie geneest, maar je klachten kunnen soms wel verlicht worden.
Wat kan je zelf doen tegen de klachten?
Je kunt iets tegen de klachten doen door voldoende in beweging te zijn, binnen jouw grenzen. En door beweging en rust af te wisselen.
Een oefen- of fysiotherapeut geeft je advies over bewegen en het vinden van de balans met rust.
Het helpt vaak om te letten op een regelmatig leven met voldoende slaap. Voldoende slapen kan je helpen te voorkomen dat pijnklachten erger worden.
Aanvullende methodes om te ontspannen kunnen soms helpen. Denk aan yoga of meditatie.
Neem contact op
Samen bespreken de ervaringen die je opdoet tijdens de behandelingen en het oefenen thuis. Je ontdekt welke spanning reactie een positieve verandering geeft. Door de behandelingen krijgen we inzicht in de oorzaak en de factoren die de spanning beïnvloeden. Neem contact op voor een kennismaking. Fibromyalgie Leidschendam.
Bereikbaarheid
De praktijk is gevestigd in het souterrain een monumentaal pand in het centrum van Den Haag, tegenover de Oude Kerk. Met het openbaar vervoer is de praktijk te bereiken met tram 16 (halte Gravenstraat), RandstadRail lijn 3 of 4 (halte Grote Markt) of bus 24 (halte Kneuterdijk). Kom je op de fiets? Deze kun je stallen bij Biesieklette Grote Markt, ter hoogte van Laan 8, 2512 GM. In het centrum kost parkeren in de omliggende straten overdag van 09.00uur tot 18.00uur €4,50 per uur en na zessen €2,40 per uur. De meest dichtstbijzijnde garage is Q-Park City Parking naast Hotel Ibis en tankstation Esso: ter hoogte van Laan 8, 2512 GM.
Let op!
Als je na het invullen van het contactformulier binnen enkele werkdagen geen reactie van mij ontvangt, controleer dan je postvak met ongewenste e-mail (spam).