HSP Pijnacker

HSP Pijnacker

HSP staat voor ‘Highly Sensitive Person’, ook wel hooggevoelige persoon genoemd. Een HSP is hoog sensitief en dus uiterst gevoelig voor prikkels. Ook worden details en signalen sneller opgemerkt. Alle prikkels komen veel intensiever binnen dan bij mensen die niet hoog sensitief zijn. Daarom zijn drukke plekken, harde muziek en fel licht al snel te heftig voor HSP’s. Zij raken door al die indrukken overprikkeld. Hoog  sensitiviteit komt voor bij zo’n 20% van de bevolking, zowel bij mannen als bij vrouwen. Waarschijnlijk speelt daarbij een erfelijke factor mee. Hoog sensitiviteit wordt bepaald door de hersenen en het zenuwstelsel. HSP Pijnacker.

Hoogsensitiviteit, een last of een gave?

Het is niet altijd gemakkelijk om een HSP te zijn. Hoog gevoeligheid beïnvloedt je persoonlijk leven, je relaties en je werk. In onze rationele westerse wereld is hoog sensitiviteit een lastig begrip. Alles wordt immers benaderd vanuit het ‘gezonde verstand’, waardoor HSP’s zich al snel aan willen passen om niet anders te zijn. Toch is hoog gevoeligheid een prachtige kwaliteit. Daarom is het belangrijk dat je er op een goede manier mee om leert gaan om je leven in balans te brengen. Coaching en begeleiding kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Je krijgt meer inzicht in jezelf en leert je hoog gevoeligheid als kwaliteit te zien. HSP Pijnacker.

Twee soorten HSP’s

De meeste mensen die hoog sensitief zijn, hebben een rustig en introvert karakter. Ze lijken vaak wat verlegen, maar zijn dat niet. Deze groep vertegenwoordigt zo’n 70% van de HSP’s. Zij houden van een stabiel leven met veel regelmaat en weinig risico’s. De overige 30% zijn HSP’s die de spanning juist opzoeken. Zij houden van nieuw ervaringen en leiden graag een avontuurlijk leven. Tegelijk is dat hun grootste valkuil, omdat ze daardoor snel overbelast raken. Deze mensen worden ook wel HSS genoemd, wat staat voor ‘High Sensation Seekers’.

Wat zijn kenmerken van hoogsensitiviteit?

HSP’s hebben een aantal kenmerken, die hun hoog gevoeligheid duidelijk maken. Zo zijn ze meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en hebben ze veel oog voor detail. Ze hebben een rijke geest en een enorme verbeeldingskracht. HSP’s zijn gevoelig voor stemmingen van anderen en de sfeer van een ruimte. Structuur is vaak een dingetje. In het maken van een planning zijn veel HSP’s dan ook niet zo sterk. HSP’s hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn daarom vaak perfectionistisch. Ze worden vaak beschouwd als verlegen, terwijl ze dat meestal helemaal niet zijn. HSP Pijnacker.

HSP en stress

Als je hoog gevoelig bent, heb je sneller last van negatieve gevoelens en stress. Dat gaat vaak gepaard met fysieke klachten als maag- en darmklachten, vermoeidheid, hoofdpijn en allergieën. Ook is er een groter risico op wisselende stemmingen, angsten, verslavingen en depressiviteit. Ben jij HSP, dan is het belangrijk om je behoeften te onderkennen. Zo heb je bijvoorbeeld meer tijd nodig om te herstellen van alle indrukken die je door de dag heen opdoet. Daarnaast kun je soms wat hulp gebruiken om meer structuur in je leven aan te brengen. En word je overspoeld door al die gevoelens? Dan kan het helpen om daar met iemand over te praten. Een coach of therapeut helpt je om meer inzicht in jezelf te krijgen. Daardoor kun je ook meer balans vinden in je leven.

Hulp bij hoogsensitiviteit

Ben jij hoog gevoelig en heb je het daar best moeilijk mee? Praat erover met een professional. Janet van den Broek is al meer dan 15 jaar werkzaam als gediplomeerd adem- en ontspanningstherapeut, stress- en burn-out coach en oefentherapeut Ceasar. Ze coacht mensen met hulpvragen op het gebied van adem, houding en bewegingsapparaat. Daarnaast helpt ze mensen met psychische klachten. Wil jij beter leren omgaan met je hoog gevoeligheid en jezelf beter leren kennen? HSP Pijnacker Neem dan snel contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact met me op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HSP Pijnacker

Bereikbaarheid

De praktijk is gevestigd in het souterrain een monumentaal pand in het centrum van Den Haag, tegenover de Oude Kerk. Met het openbaar vervoer is de praktijk te bereiken met tram 16 (halte Gravenstraat), RandstadRail lijn 3 of 4 (halte Grote Markt) of bus 24 (halte Kneuterdijk). Kom je op de fiets? Deze kun je stallen bij Biesieklette Grote Markt, ter hoogte van Laan 8, 2512 GM. In het centrum kost parkeren in de omliggende straten overdag van 09.00uur tot 18.00uur €4,50 per uur en na zessen €2,40 per uur. De meest dichtstbijzijnde garage is Q-Park City Parking naast Hotel Ibis en tankstation Esso: ter hoogte van Laan 8, 2512 GM.

Let op! 

Als je na het invullen van het contactformulier binnen enkele werkdagen geen reactie van mij ontvangt, controleer dan je postvak met ongewenste e-mail (spam).